• IMG_20171102_143810.jpg

Κοινωνική Υπηρεσία Γενικού Νοσοκομείου Λιβαδειάς

Το Τμήμα Κοινωνικής Υπηρεσίας του Γ.Ν.Λ. είναι αυτόνομο τμήμα και υπάγεται στην Ιατρική Υπηρεσία.

Το γραφείο των Κοινωνικών Λειτουργών βρίσκεται στο χώρο των εξωτερικών Ιατρείων στο ισόγειο του νοσοκομείου.

κοιν. εργασια

Το Τμήμα Κοινωνικής Υπηρεσίας είναι στελεχωμένο με 3  Κοινωνικούς λειτουργούς:

  • Μπαρώνη Ειρήνη, Προϊσταμένη του Τμήματος
  • Καγιά Πολυτίμη
  • Ζαβέτα Αθανασία

 

Ώρες και μέρες επικοινωνίας με το κοινό

Δευτέρα έως Παρασκευή από τις 8:00 έως τις 14:00.

Τηλέφωνο:  22610-84294

Παρεχόμενες υπηρεσίες  (ψυχοκοινωνική στήριξη).

Στην κοινωνική υπηρεσία παρέχονται ειδικές υπηρεσίες σε υποστηρικτικό, συμβουλευτικό και θεραπευτικό επίπεδο, σε ασθενείς και τις οικογένειές τους, στην κρίσιμη περίοδο της ασθένειας και της νοσηλείας. Ειδικότερα οι Κ.Λ. βοηθούν τους ασθενείς μέσα από τη δημιουργία θεραπευτικής  σχέσης, σε κλίμα σεβασμού και εμπιστοσύνης να εκφράσουν όλα τα συναισθήματα και τις σκέψεις που έχουν δημιουργηθεί με την εμφάνιση της νόσου (σοκ, άγχος, φόβο, πανικό, θυμό ενοχές κι απογοήτευση). Στόχος είναι η ενίσχυση της αυτοεκτίμησης του ασθενή, η κινητοποίηση για την ανασύνταξη των δυνάμεών του, η διεργασία για την αποδοχή και την προσαρμογή στις νέες συνθήκες, η δημιουργία θετικής σχέσης και επικοινωνίας μεταξύ των μελών της οικογένειας και η ενθάρρυνση ώστε να λειτουργήσουν υποστηρικτικά και να μην εγκαταλείψουν τον ασθενή.

Τομείς δράσης της Κοινωνικής Υπηρεσίας.

  1. Προληπτική Παρέμβαση. Οργανώνονται ομιλίες, σεμινάρια και προγράμματα αγωγής υγείας σε συνεργασία και με άλλους φορείς για την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση των πολιτών, με σκοπό την βελτίωση της ποιότητας ζωής διαμέσου της ανάδειξης των κοινωνικών παραμέτρων των προβλημάτων υγείας.
  2. Επείγουσα παρέμβαση  (ΤΕΠ). Ο Κοινωνικός λειτουργός με τη λήψη κοινωνικού ιστορικού συγκεντρώνει πληροφορίες για τον ασθενή και το περιβάλλον του και τα προβλήματά του, οικονομικά, οικογενειακά, ασφαλιστικά, στέγασης, κλπ για την πληρέστερη εικόνα του προβλήματος της υγείας του. Παρέχει υπηρεσίες ψυχοκοινωνικής στήριξης, άμεσης πληροφόρησης  για προνοιακές παροχές και συνεργάζεται με το νοσηλευτικό προσωπικό και τους γιατρούς με στόχο την καλύτερη ενημέρωση του ασθενή και των συγγενών του.
  3. Κλινική παρέμβαση. Το έργο επιτελείται σε όλες τις κλινικές, τα Εργαστήρια και τα Εξωτερικά ιατρεία. Ο Κοινωνικός Λειτουργός επισκέπτεται τον ασθενή στο θάλαμο του και μέσω της συνέντευξης και τη λήψη κοινωνικού ιστορικού, αξιοποιεί όλες τις πληροφορίες στο διαγνωστικό και θεραπευτικό έργο των γιατρών παρέχοντας παράλληλα υπηρεσίες ψυχοκοινωνικής στήριξης. Φροντίζει να βρεθούν λύσεις σε πρακτικά ζητήματα και παραπέμπει αν χρειαστεί για πιο ειδικά θέματα πχ υπηρεσίες για χρήστες ουσιών, ψυχιατρικά περιστατικά, ιδρύματα για αποκατάσταση, πηγές βοήθειας για οικονομική βοήθεια ή άλλη συμπαράσταση.
  4. Εξωνοσοκομειακή παρακολούθηση. Ο Κ.Λ. διατηρεί επαφή με τον ασθενή και το περιβάλλον του στα εξωτερικά ιατρεία ή και με κατ’ οίκον επισκέψεις κυρίως σε κινητικά ανάπηρους ασθενείς.
  5. Τομέας έρευνας – εκπαίδευσης. Όσον αφορά την εκπαίδευση η Κ. Υ. του νοσοκομείου είναι κέντρο εκπαίδευσης πρακτικής άσκησης στο επάγγελμα για σπουδαστές Κοινωνικής Εργασίας, για τους εθελοντές Κοινωνικής Πρόνοιας του ΕΕΣ και για φοιτητές στο πρόγραμμα μεταπτυχιακών σπουδών στη ‘Συμβουλευτική και τον Επαγγελματικό Προσανατολισμό’ του Παιδαγωγικού Τμήματος της ΑΣΠΑΙΤΕ.
  6. Συμβουλευτικός σταθμός. Η Προϊσταμένη της Κοινωνικής Υπηρεσίας κα Μπαρώνη Ειρήνη, που έχει εκπαιδευτεί στην Οικογενειακή Θεραπεία (Υπαρξιακή Συστημική Προσέγγιση), παρέχει Συμβουλευτική σε άτομα, ζευγάρια και οικογένειες που έχουν δυσκολίες στις σχέσεις, στη συμπεριφορά, την επικοινωνία και τη διάθεση μέσω της διεργασίας για την αξιοποίηση του πλούτου της εσωτερικής δύναμης με στόχο τη νοηματοδότηση της ζωής, τις υγιείς επιλογές και τις λειτουργικές σχέσεις.
  7. Καταγραφή και αξιοποίηση δικτύου εθελοντών.

Διαχείριση ανθρώπινου δυναμικού.

Αποδέκτες Κοινωνικών υπηρεσιών

  • Ανασφάλιστοι, άποροι ασθενείς,
  • Εγκαταλελειμμένοι – μοναχικοί υπερήλικες,
  • Άστεγοι,
  • Πρόσφυγες, μετανάστες,
  • Αθίγγανοι,
  • Κακοποιημένες γυναίκες και παιδιά,
  • Ασθενείς με χρόνια νόσο,
  • Ψυχιατρικοί ασθενείς,
  • Άτομα με ειδικές ανάγκες,
  • Απόπειρες αυτοκτονίας,
  • Ασθενείς εξαρτημένοι από ναρκωτικά και αλκοόλ,
  • Ασθενείς που χρήζουν ιδρυματικής αποκατάστασης,
  • Άτομα, ζευγάρια και οικογένειες με δυσλειτουργικές σχέσεις
  • Σπουδαστές και το Προσωπικό του νοσοκομείου.
© 2017 Γενικό Νοσοκομείο Λιβαδειάς

Η ιστοσελίδα δημιουργήθηκε από εθελοντές πολίτες και εργαζόμενους του Νοσοκομείου με την επίβλεψη μέλους του Διοικητικού Συμβουλίου.